Buiten de lijntjes kleuren.

Twee ontdekkingen gedaan in de afgelopen dagen; Mark McGee en Brendan de Clercq. Mark liet me zien wat er nog meer te ontdekken is wat betreft bewerken, en Brendan gaf me het bewijs dat juist de perfectie de foto leeg en saai kan maken. En natuurlijk wist ik dat! Soms wil je dat ook gewoon nog even van een ander horen. Ja, ik zit zo af en toe nog in die goedkeuringsmodus, maar een geruststelling is dat ik niet de enige ben, want elk bedrijf vraagt tegenwoordig aan de klanten naar de goedkeuring oftewel die bekende recensies. Koop iets on line en binnen no time heb je een mail in de bus met de vraag wat je er van vond. Dus, we zijn niet de enige die blijkbaar zo gehersenspoeld zijn dat we continu bevestiging nodig hebben.  

Maar nu iets anders, ik had een paar foto's genomen op een grijze dag. Volgens mij had ik de camera ook toen al op RAW gezet, want ik bemerkte net tijdens het uploaden bij Zoom dat de foto's te groot waren. Omgezet naar een kleiner formaat, dus de vraag of foto's in RAW makkelijk te verkleinen zijn zodat je ze kunt plaatsen op het net is nu ook beantwoord. Ja, dat is makkelijk.

De bewerking van grijze en eigenlijk nietszeggende foto's naar iets wat net even anders is, en daarbij niet bang zijn om een lucht groen te maken, of oranje, en het water pastelblauw, dat maakt het voor mij leuk. Ik had gisteravond in de gaten dat ik weer in zo'n kind modus kwam. Lekker kledderen en je ding doen, waarbij de tijd opeens voorbij vliegt. In de flow zijn, in het moment, dat bedoel ik denk ik.
Ik herinner me wel dat ik dat als kind ook regelmatig voelde, je kwam in een andere staat van zijn terecht.

De foto's! 


De in aanbouw zijnde appartementencomplexen langs de provinciale weg in de omgeving van het station. De oorspronkelijke foto was grijs, en de kleuren van de flats kwamen nog niet tot hun recht. Maskers geopend, lucht geselecteerd, paneel 'kleur' geopend en onderaan het kruisje aangetikt. Dan verschijnt er een paneeltje waarbij je met een pipet een kleur kan aanbrengen op een oppervlak. In dit geval werd de grijze lucht een beetje okergeel. Passend bij de kleuren van de flats die ik ook iets meer heb aangezet en meer textuur en helderheid heb toegevoegd. 



Nog zo'n grijs geval. Hierbij had ik echt even geen idee wat ik ermee moest. Wel zag ik het pastel in de foto, dus weer via Maskers naar lucht bewerken, paneeltje kleur met sterretje openen, pipet erbij en daar verscheen opeens een soort van pastel roze lucht. Het water was een witgrijze massa en stak af tegen het bovenste deel. Via maskers het paneel lineair verloop geopend en in combinatie met het kleurpaneel het water een pastel blauwe kleur gegeven. De bebouwing hier en daar ook nog een beetje aangepast en uiteindelijk kon ik hier wel mee leven. 


Het stadsparkje langs de Provinciale weg met zicht op de appartementsgebouwen. 
Via het YouTube kanaal van Mark McGee het spelen met kleur ontdekt. Tenminste, hoe je dat kunt doen in Lightroom Classic. 
Je opent het paneel kleurmixer en zet bij verzadiging alles op nul. Je krijgt een zwart/wit resultaat. Dan ga je naar Maskers en bewerkt alles naar eigen smaak. Hij liet me ook zien dat een flinke portie textuur en helderheid het geheel iets extra's kunnen geven. Als je dat hebt afgerond ga je terug naar de kleurmixer en brengt kleur terug, maar dan op een speelse manier. Ook kun je daar spelen met luminantie wat licht brengt in bepaalde delen van je foto. 

Linken naar YouTube kanaal van Mark McGee, en  een Webinar van Brendan de Clercq over portretfotografie en straatfotografie: https://www.youtube.com/@MarkMcGeePhotos/featured

 

Reacties

Populaire posts